Nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2018

In navolging van de bekendmaking van de Stripschapprijs 2019, die dit jaar naar de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex gaat, maken wij met gepaste trots de nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2018 bekend. De grote vraag is natuurlijk welk album straks de titel ‘Album resp. Jeugdalbum van het Jaar’ krijgt en wie de Stripschappenningen in de wacht slepen.

Net als vorig jaar is het niveau weer hoog en was het voor Commissie voor de Stripschapprijzen een tour de force om vijf genomineerde albums te kiezen voor de titel ‘Album van het jaar’ uit het grote stripaanbod dat in 2018 het licht zag. De keuze liegt er in ieder geval niet om.

1. Allereerst Bloesems in de herfst, het alom bejubelde album van onze eigen Aimée de Jongh op scenario van de veelgevraagde Belgische meester-scenarist Zidrou.

2. De Ballenjongen van God uit de reeks Cor Morelli is de tweede titel in de lijst. Aloys Oosterwijk mag de laatste jaren dan wel furore maken als rechtbanktekenaar – zijn werk is vrijwel iedere dag in de media te vinden – maar het vak van stripmaker is hij nog niet verleerd, zo blijkt uit dit album.

3. De derde nominatie is in handen van Dirk-Jan Hoek met zijn kijk op de legendarische Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in De Hemingway Triathlon.
4. Ben Westervoorde en Jan Willem de Vries houden het op hun beurt dichter bij huis. Zij brengen het leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes in beeld en wisten met het tweede deel Zweet ook een nominatie voor Album van het Jaar binnen te halen.

5. De nominatielijst wordt vervolmaakt met een album van Brecht Evens, één van de grootste Vlaamse stripmakers van dit moment, met zijn spectaculaire Het Amusement. De recensenten kwamen superlatieven te kort om te beschrijven hoe zij tegen dit werk aankijken. Zonder meer een album dat de commissie niet over het hoofd kon zien.

De genomineerde covers vindt u ook in de persmap. Zie de link onderaan de pagina.
Traditiegetrouw zijn er ook drie nominaties voor Jeugdalbum van het Jaar. Opvallend is de beslissing van de commissie om dit keer voor ‘nieuwe’ stripmakers te kiezen.

1. Het tweede deel van Lise op Monstereiland – Het Levende land van het jonge duo Kristof Berte (tekeningen) en Barcas (scenario).

2. Gevolgd door Kapitein Ansjovis’ tweede album Over een andere boeg van de Vlaming Floris De Smedt.
3. En tenslotte Tijl deel twee: Een Ridderzaal zonder Ridders van Ron Schuijt. Scholieren uit groep 8 uit de gemeente Utrecht zullen bepalen welke titel als winnaar uit de bus komt. Niets is namelijk zo ondoorgrondelijk als de keuze van de jeugd. En wie de jeugd heeft…

De genomineerde covers vindt u ook in de persmap. Zie de link onderaan de pagina.

De bekendmaking van de winnende titels en de uitreiking van de Stripschappenningen zal plaatsvinden tijdens De Stripdagen, die op 23 en 24 maart gezamenlijk met Heroes-Dutch Comic Con wordt georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Uiteraard zullen de diverse stripmakers aanwezig zijn om voor het geïnteresseerde publiek en de schare liefhebbers hun albums te voorzien van een (hand)tekening. Meer informatie hierover vind je op de website van De Stripdagen.

Meer info

Voor meer informatie over de Stripschapprijs kunt u contact opnemen met Cok Jouvenaar, voorzitter van de Commissie voor de Stripschapprijzen (info@stripschapprijs.nl) en Meerten Welleman, voorzitter van Het Stripschap (0621830724 en info@stripschap.nl). Voor een bezoek aan en informatie over De Stripdagen met Ton Schuringa (festivaldirectie@stripdagen.nl)

De losse covers vindt u in de PERSMAP