Wilma van den Bosch wint de Stripschapprijs 2024

De Stripschapprijs is in de basis een oeuvreprijs. En als we het over een oeuvreprijs hebben en over iemand met een oeuvre, dan gaat dat zeker over WILMA VAN DEN BOSCH (1956). Zij is een stripmaker die al zo’n veertig jaar in het vak zit en met stripteke- nen begon toen het nog een echt mannenbolwerk was. Als één van de weinige vrouwen wist zij een stempel te drukken op het Vrolijk Weekblad.

Haar naam zal dan ook altijd verbonden blijven met DISNEY. Voor de diverse tijdschriften uit het Disneyfonds leverde ze wel duizenden pagina’s af van de bekende figuren: Donald Duck, Goofy, Katrien, Winnie de Poeh, Hiawatha, Knabbel en Babbel, Hortensia Heks, Tokkie Tor en ga zo maar door. Wilma heeft ze allemaal aan het papier toevertrouwd.
Zij groeide hierdoor uit tot een inspiratiebron en voorbeeld voor velen. Zij wordt gezien als één van de belangrijkste tekenaars uit dit blad van de laatste drie decennia. Naast Duck leverde zij ook veel werk voor anderen, waaronder het peuterblad Bobo en het meidenblad Tina. Samen met Jan Vriends blies ze de titelstrip weer een heel nieuw leven in.

Prinses Aster
Zoals een beetje stripmaker betaamd schiep ze ook eigen creaties. Dit resulteerde in één van de leukste jeugdstrips van deze eeuw, PRINSES ASTER. Niet voor niets viel het eerste deel in de prijzen en won het de Stripschappenning voor jeugdalbum van het jaar 2002. In de loop van de jaren bouwde ze haar naam verder uit middels illustraties voor diverse kinderboeken en leverde een belangrijke bijdrage aan de strips van De Inktpot. Dankzij haar kwaliteit als stripmaker werd ze snel één van de smaakmakers van het Utrechtse stripmakers collectief.

Als één van de weinige stripmakers in Nederland durft zij het aan om bijna dagelijks een fotostrip op social media te plaatsen. Het monstertje IKNIET is een bekende verschijning op de tijdlijn van Wilma. Samen met haar partner Pascal Oost durfde zij het aan om strips te maken voor de iStore en zo een nieuw lezerspubliek aan te spreken.

Jan van Haasteren
Vorig jaar is zij toegetreden tot het illustere gezelschap van de Jan van Haasteren studio. Zij is verantwoordelijk voor de zogenaamde juniorlijn. Het Doeboek junior met strips en spelletjes is daar een onderdeel van. Uiteraard getekend door Wilma op scenario van Pascal.
De Stripschapprijs komt voor Wilma van den Bosch op een mooi moment. Onlangs bereikte ze de pensioengerechtigde leeftijd, waarbij zij op haar social media de legendarische woorden schreef ‘Vanaf nu ga ik alleen maar klussen doen die ik leuk vind’. De Douwe Dabbert hommage in Eppo is hier een mooi voorbeeld van. In het jaar dat het Disney imperium 100 jaar bestaat is het tof om te zien dat deze oud-Duck tekenares in het zonnetje wordt gezet.