Als er één naam al meer dan tien jaar de ronde doet binnen de commissies van de Stripschapprijzen dan is het die van HANS VAN OUDENAARDEN (1959). In het jaar dat hij exact 35 jaar in het stripvak zit wordt deze tekenaarstekenaar bekroond met DE STRIPSCHAPPRIJS.

Hans heeft een lange weg afgelegd en het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Alsof hij het zo heeft uitgestippeld is Van Oudenaarden steeds een treetje hoger op de ladder gaan staan. Een carrière die begon bij het Vrolijk Weekblad Donald Duck werd gaandeweg uit- gebreid met werk voor Sjors & Sjimmie, Looney Tunes, Jan, Jans en de Kinderen en via een strip in de nadagen van het stripblad Titanic tot De Kleine Dood, één van de bestverkochte strips uit de legendarische Sombrero zwarte reeks.

 

Donald Duck
Door zichzelf continu uit te dagen en heel contentieus te werk te gaan heeft hij een grote schare fans om zich heen verzameld. Juist door voor Donald Duck te kiezen heeft hij het vak van stripmaker eigen weten te maken. Een klassieke stripopleiding die Hans geen windeieren heeft gelegd.
Deze gedegen leerschool heeft hem een veelzijdig vakman gemaakt, waarbij zijn virtuoze inktlijn hoog in het vaandel staat. Dit resulteert in opdrachten via het agentschap Comic House, waar Hans een graag geziene gast is. Deze samenwerking resul- teerde in de stripbewerking van de jeugdboeken van Willy van der Heide, Bob Evers. De stripreeks waarmee Hans zichzelf in de picture bij stripminnend Nederland wist te plaatsen.

Rhonda
Dit bleek slechts een vingeroefening voor het échte werk. Onder de vleugels van Hanco Kolk kwam er dan eindelijk een strip onder eigen naam. Het meisje RHONDA zorgde ervoor dat de deuren voor Hans van Oudenaarden wijd open werden gezet. Ook in het buitenland zag men de kwaliteiten van de tekenaar. Na België en Frankrijk volgden Duitsland met Zack magazin en Denemarken. Van Oudenaarden hoort tot de selecte groep auteurs die groter is in het buitenland dan in zijn eigen kikkerlandje.

Smaakmaker
In meer dan drie decennia is Hans uitgegroeid tot een striptekenaar van kaliber. Of het nu gaat om een losse illustratie, kortverhaal, werk in opdracht of een volwaardig verhaal op album lengte hij levert continu kwalitatief hoogstaand werk af. Zijn werk behoort het laatste decennium tot één van de smaakmakers van Eppo, sinds de wedergeboorte van dit stripblad. Momenteel kunnen de lezers genieten van de nieuwe trilogie WYNONA waarbij Hans zijn handelsmerk als tekenaar met de hoofdletter T over de pagina’s laat gaan.

 

Kortom, het zou een faux pas zijn om Hans van Oudenaarden niet de Stripschapprijs voor zijn oeuvre en jarenlange stripwerk toe te kennen. Het is dan ook mooi om 35 jaar na de start van zijn carrière hem de belangrijkste stripprijs van Nederland toe te kennen.