Inkleuring is een wezenlijk onderdeel van een strip. Sterker nog, inkleuring heeft de kracht om een verhaal beter te maken of te breken. Een goede inkleuring voegt ontegenzeggelijk iets toe. Dit behoort duidelijk tot een stille kracht in het medium. Gelukkig valt inkleuring de laatste jaren steeds meer op en wordt het ook door de lezers opgemerkt wie de ‘kleurpotloden’ hanteert. Marloes Dekkers is zo iemand. De Rotterdamse is één van de meestgevraagde, productiefste, bekendste en beste inkleurders van ons land. We kunnen gerust zeggen dat we te maken hebben met een autoriteit op dit gebied.


Zij noemt zichzelf geheel terecht een Colorist. Haar inkleuring is persoonlijk en herkenbaar. Subtiel, fris, zacht maar ook sferisch, warm, eigentijds en gaat gepaard met de nodige dynamiek. Door haar eigen signatuur weet zij een verhaal te vertellen in kleur. Zij voegt een extra dimensie toe aan de stripplaten van de tekenaars. Over haar werk wordt gezegd dat ze door het mengen van kleuren en technieken het werk van de beeldmakers tot leven laat komen. Een mooie opmerking waar de commissie zich graag achter schaart.

Marloes Dekkers – Foto: Robin Schouten


Wat wil je ook van een vakvrouw die al meer dan een kwart eeuw de strip in Nederland kleur geeft. Bekende namen als Hanco Kolk en Peter van Dongen doen voor bijna ieder werk een beroep op deze Colorist. Waren ‘Meccano’, ‘Familieziek’, de integrale van ‘Rampokan’ en het Robbedoes verhaal ‘Tulpen uit Istanboel’ zo’n succes geworden zonder de inkleuring van Marloes Dekkers? Wij durven te stellen: misschien niet. De commissie is er van overtuigd dat mede door haar kleurenpalet, ‘Operatie Hanuman’ van Michiel de Jong en Milan Hulsing toenter- tijd is uitgeroepen tot album van het jaar 2008. En ook de eerste Suske en Wiske hommage van Gerben Valkema en Yann ‘Cromimi’. Zo viel ze zelf al eerder in de prijzen met de inkleuring van ‘De Ruwe Gids’ van Meccano.


Dat haar werkveld niet stopt bij de landgrenzen is bekend. Samen met tekenaar Steve van Bael en scenarist Peter van Gucht vormt zij tot het team van de nieuwe Vlaamse succesreeks ‘Nachtwacht’. Maar ook Mario Boon en Jan Bosschaert schakelen deze inkleur kanjer in. Dat het bij Marloes niet alleen om populaire strips gaat laat haar inkleur werk zien voor uitgeverij Real Comics van Stijn Schenk met projecten over Molukse Nederlanders en andere maatschappelijke thema’s.
Iemand die dit alles weet aan te kleden en met kleur en er zelfs een diepere laag weet aan te geven is volgens de commissie de P. Hans Frankfurtherprijs waardig. Want wanneer we spreken van ‘bijzondere verdiensten’ dan behoort deze term simpelweg bij Marloes Dekkers (bekijk ook eens haar website), winnaar van de prijs 2022.

Juryrapport P. Hans Frankfurterprijs 2022 (PDF)

X