De Inktpot bestaat TWINTIG JAAR. Om dit jubileum, en jaren van bijzonder en eigenzinnig werk te belonen, draagt de commissie dit Utrechts stripcollectief voor als winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2024. Het is meer dan een bijzondere verdienste dat dit Domstadse stripbolwerk al jaren mogelijkheden zien om hun strips aan de man te brengen. De inktpot opereert als een soort kweekvijver, met oog voor kwaliteit en professionaliteit.
De draagkracht en bekendheid heeft het collectief vooral te danken aan ALBO HELM. De in Zwitserland geboren en vooral geëngageerde tekenaar mag zonder overdrijven de drijvende kracht van het stripplatform genoemd worden. Samen met NIELS BONGERS en NICO STOLK richtte hij in de herfst van 2003, De Inktpot op. Doelstelling was om middels een eigen kwartaalblad te laten zien hoeveel talent aan stripmakers, cartoonisten en illustratoren er in de stad actief zijn. Het eerste nummer van DE INKTPOT – UTRECHTS BEELDBLAD was binnen een vloek en een zucht uitverkocht. Na een aantal jaren en veertien edities werd de focus verlegd naar de uitgave van boeken. Ieder boek kent een onderwerp of thema waar de Utrechtse stripmakers zich op kunnen uitleven. Interessant is te zien hoe verschillend het werk en de stijlen zijn van de stripmakers onderling.
Divers
De afgelopen twee decennia hebben diverse stripmakers van naam zich aangesloten bij het gezelschap. De kers- verse winnaar van de Stripschapprijs Wilma van den Bosch is één van de namen. Ook strip- en cartoonmakers als Wilbert van der Steen, Ype Driessen, Merel Barends, Argibald, Matt Baaij, Rob van Barneveld en Joshua Peeters slaan regelmatig hun slag. De kracht van het geheel is natuurlijk de gemene deler, toch wil de commissie de rol van Albo Helm extra benadrukken. Zonder zijn enorme drive zou De Inktpot slechts bekend blijven binnen de stadgrenzen. Het is simpelweg niet te tellen hoeveel uitgaves en werk bij de rest van de Nederlandse lezers en stripliefhebbers is terechtgekomen. Als geen ander weet Albo de club te verkopen en is hij uitgegroeid tot het gezicht van de club.
Domstad
De liefde voor de Domstad uit zich niet alleen bij de vorm van strip, maar ook bij de verschillende historische gebeurtenissen in de stad waar het collectief bij kan aanhaken. Dit heeft geresulteerd in een aantal bijzondere uitgaves, die zelfs de nodige aandacht en reacties kregen uit het stripcircuit zoals: Turkatoon, De Dans van de Gezanten, De Halsdoek van Cunera en De Dwaalgids van Utrecht. Vanzelfsprekend stond het afgelopen jaar voor De Inktpot in het teken van het porseleinen jubileum. De stripmakers treden regelmatig in de spotlights. Bewonderenswaardig is de overzichtstentoonstelling in het stadhuis en de fantastische uitvoering van het GROOT UTRECHTS MONSTERBOEK. Hierin worden middels geïllustreerde volksverhalen en prachtige paginagrote
platen getoond wat voor kwaliteit de club in huis heeft. Om kort te gaan: Hét moment om dit stripmakers collectief te honoreren met de P. Hans Frankfurtherprijs.