De Stripschapprijs 2020 is voor Wasco

Net als de winnaar van vorig jaar (Typex) is deze winnaar ook bekend onder een bijzonder alias. Henk van der Spoel (1957) maakt namelijk al jaren furore als stripmaker Ge Wasco. In het jaar waarin hij als initiatiefnemer het gloednieuwe stripmagazine ‘Aline’ lanceert, mag de Stripschapprijs niet achterblijven. Een bijzondere keuze op het eerste gezicht, maar niets is minder waar. Wasco laat namelijk het beeldverhaal in de meest brede zin van het woord zien en wij kunnen niet anders dan hier vol bewondering naar kijken.

Wasco is een tekenaars tekenaar, zoals dit in de volksmond heet. Hij heeft een vast en eigen publiek, dat met grote regelmaat de weg naar zijn werk weet te vinden. De laatste jaren draait zijn carrière voornamelijk om pinguïns. Kenners zien het prachtige en bijzondere stripalbum ‘Het Tuitel complex’ als een ankerpunt in zijn carrière. Door dit knappe staaltje werk en tal van initiatieven waaronder ‘Aline’ vond de Commissie voor de Stripschapprijzen de tijd rijp om deze stripkunstenaar de grootste stripprijs van Nederland toe te kennen.

Buitenland
Zijn palmares kent naast strips als Wanda Scott, Phiwi, Apenootjes en Dotty Wervelwind ook grote opdrachtgevers als Vrij Nederland en de VPRO Gids. Door zijn dwang om continu te vernieuwen, te exposeren en verhalen te vertellen en zich totaal op de 9e kunst te storten, heeft hij voet aan de grond gekregen in het buitenland. Het is dan ook niet vreemd dat hij in het grote Amerika op een voetstuk wordt geplaatst. En wie zijn wij om dit geluid tegen te spreken.

Wasco is de negenenveertigste winnaar van de Stripschapprijs, de Nederlandse stripprijs die Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips, sedert 1974 geeft aan stripmakers die zich op het gebied van het tekenen en/of schrijven van strips hebben onderscheiden.

———————————————————————————————-

Meer informatie en beeldmateriaal over Wasco en over de Stripschapprijs in het algemeen is te vinden op www.stripschapprijs.nl en op:
http://wascomix.nl/strips/
https://www.lambiek.net/artists/w/wasco.htm
https://www.catawiki.nl/catalogus/strips/auteurs/4143-spoel-henk-van-der?vg=all
http://www.image-festival.com/must-see/wasco/

Ook kunt u contact opnemen met Cok Jouvenaar, voorzitter van de Commissie voor de Stripschapprijzen (info@stripschapprijs.nl) en Meerten Welleman, voorzitter van Het Stripschap (info@stripschap.nl – 0621830724). Binnenkort ontvangt u een uitnodiging voor de uitreiking van de Stripschapprijs aan Wasco.

X