Op zaterdag 4 september werd de Stripschapprijs voor de eerste keer uitgereikt in Forum Groningen, naar aanleiding van de expositie Gerben Valkema, Stripmaker van het jaar, in Storyworld.

Gerben Valkema Stripschapprijs
Gerben Valkema toont de Stripschapprijs 2021. Foto: Alex Odijk.


In de unieke RABO Studio van Forum Groningen met wall-to-wall beeld presenteerde Robin Vinck van Stripjournaal een wervelende uitreiking met gastoptredens van collega’s Eric Hercules, tekstschrijver van de strip Elsje, Michiel van de Vijver, Gerbens partner in het Kijk en Leesproject, en Rob van Bavel van Uitgeverij L, de uitgever van Eppo en de Elsje albums. Het was vervolgens aan Stripmaker des VaderlandsHerman Roozen om de Stripschapprijs 2021 met bijbehorende oorkonde aan Gerben Valkema te overhandigen.

Oeuvreprijs
De Stripschapprijs wordt sinds 1974 uitgereikt door Het Stripschap, Nederlands centrum voor stripliefhebbers, aan een stripmaker die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlands beeldverhaal. De Stripschapprijs is weliswaar een oeuvreprijs, maar wordt op voordracht van een onafhankelijke commissie toegekend door Het Stripschap op het moment dat de winnaar er zelf het meesteprofijt van heeft. De commissie staat momenteel onder voorzitterschap van stripjournalist Cok Jouvenaar. 

X